Naši su krajevi bogati ovim voćem, i zato su šljive verovatno sastavni deo tvoje ishrane.
Šljive možeš lako da prepoznaš po njihovoj boji i jedinstvenom, sočnom ukusu.
Međutim, koliko zaista znaš o šljivama i svim njihovim hranljivim svojstvima?
Pročitaj ovaj interesantan članak o šljivama i proveri nivo svog znanja.
Nutritivna vrednost šljiva na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 46 kCal |
Proteini | 0,70 g |
Ugljeni hidrati | 11,42 g |
Šećeri | 9,92 g |
Vlakna | 1,4 g |
Masti | 0,28 g |
od kojih zasićene | 0,017 g |
Koliko kalorija imaju šljive?
Šljive su niskokalorična namirnica, u kojima udeo vode iznosi i do 87%.
Jednom porcijom od 100 g svežih šljiva, u organizam unosiš samo 45 kalorija.
Imaj na umu da su suve šljive znatno kaloričnije od svežih, i zato ti ista količina suvih šljiva donosi čak 240 kalorija.
Koliko šljive imaju proteina?
Šljive sadrže veoma malo proteina, a tačan broj je svega 0,7 g na porciju od 100 g namirnice.
Koliko šljive imaju ugljenih hidrata?
Ugljeni hidrati predstavljaju dominantan makronutrijent u šljivama.
Porcija od 100 g šljiva ima 11,42 g ugljenih hidrata.
Od toga, 9,9 g čine šećeri, odnosno prosti ugljeni hidrati.
Šećeri šljivama daju prepoznatljiv slatki ukus, a to je i razlog zbog kojeg se šljive koriste za proizvodnju džemova i alkohola.
U suvim šljivama ima znatno više šećera, čak 38 g na istu količinu, što treba da imaš u vidu prilikom konzumiranja ove namirnice.
Koliko šljive imaju masti?
Slično ostalom voću, šljive gotovo da ne sadrže masti.
U 100 g šljiva ima svega 0,28 g masti, što je zanemarljiva količina.
Ista količina masti nalazi se i u suvim šljivama.
Koliko šljive imaju vlakana?
U porciji od 100 g svežih šljiva sadržano je 1,4 g vlakana.
To znači da nesvarljivi ugljeni hidrati nisu značajno zastupljeni u svežem obliku ove namirnice.
Suve šljive su bogatije vlaknima, i koriste se kao lek za probleme sa probavom i konstipacijom.
U 100 g suvih šljiva ima čak 7,1 g vlakana, što ih svrstava u namirnice bogate vlaknima.
I suve i sveže šljive bogate su sorbitolom, alkoholnim šećerom koji se ponaša kao prirodni laksativ.
Zato je jako važno da ne preteruješ sa konzumiranjem, naročito suvih šljiva.
Uticaj šljiva na zdravlje
Bogatstvo vitaminom C šljive ubraja u izuzetno zdravo voće.
Osim vitamina C, u šljivama su takođe zastupljeni:
- Vitamin K
- Vitamin A
- Kalijum
- Bakar
Suve šljive su bogatije vitaminom K, mineralima i vitaminima B kompleksa od svežih šljiva.
Pojedine studije pokazale su da u šljivama ima gotovo duplo više antioksidanasa polifenola nego što je to slučaj sa drugim voćem.
Antocijanini, bioaktivna jedinjenja iz ove grupe, šljivama daju privlačnu boju.
Istraživanja povezuju antocijanine sa smanjenim rizikom od pojave bolesti srca i karcinoma.
Pokazalo se da minerali, vlakna i antioksidansi, kako iz suvih tako i iz svežih šljiva, pozitivno utiču na visok holesterol u krvi.
Suve šljive, koje su bogate vitaminom K, fosforom, magnezijumom i kalijumom, doprinose zdravlju kostiju i prevenciji osteoporoze, o čemu svedoči ova naučna studija.
Dodatna istraživanja su pokazala da sveže i suve šljive, uprkos visokom udelu šećera, pomažu regulaciju nivoa šećera u krvi.
Uticaj šljiva na kilažu
Umerena količina sočnih šljiva, bogatih mikronutrijentima, sjajno je osveženje nakon treninga.
Šljive možeš da jedeš čak i ako si na dijeti, zbog toga što imaju malo kalorija.
Ipak, uvek vodi računa o količini, s obzirom na to da su šljive veoma bogate šećerom.
Tvoj OneFit