Koka-kola: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Aug 30, 2021

O tome koliko je kompanija Koka-kola popularna širom sveta slikovito govori činjenica da 94% svetske populacije ume da prepozna njihov logo.

Kao što znaš, recept za “tajni sastojak” koji piće koka-kola čini tako neodoljivim, strogo je čuvana tajna.

Zanimljivo, kada se u Americi u 19. veku koka-kola pojavila na tržištu, bila je na tako dobrom glasu da su je i pojedine majke često davale bebama, da bi ih umirile.

Interesantno je i to da je jednom prilikom nekoliko radnika Koka-kole pokušalo da proda recept rivalskoj kompaniji Pepsi, ali je Pepsi taj pokušaj prijavio policiji.

U ovom tekstu pozabavićemo se nutritivnim profilom koka-kole, i njenim ne tako dobrim uticajem na zdravlje ljudi.

Nutritivna vrednost koka-kole na količinu od 100 ml

Energetska vrednost 44 kCal
Proteini 0 g
Ugljeni hidrati 12 g
Šećeri 12 g
Vlakna 0 g
Masti 0 g
od kojih zasićene 0 g

Koliko kalorija ima koka-kola?

Koka-kola naizgled ne sadrži previše kalorija.

U čaši od 100 ml koka-kole kriju se 44 kalorije.

Međutim, problem se sastoji u tome što većina ljudi odjednom ume da popije mnogo više od 100 ml koka-kole.

Naime, koka-kola se često prodaje u pakovanjima zapremine 330 ml ili većim, što znači da ćeš unosom najmanjeg pakovanja ovog pića “popiti” čak 139 kalorija.

Za razliku od “obične” koka-kole, koka-kola Zero ne sadrži dodati šećer, već se u nju dodaju veštački zaslađivači, zbog čega ona ima 0 kalorija.

Koliko koka-kola ima ugljenih hidrata?

Ugljeni hidrati, odnosno šećeri, zastupljeni su sa 12 g u količini od 100 ml koka-kole.

To znači da u limenci od 330 ml koka-kole ima čak 35 g šećera u formi sirupa dobijenog iz kukuruza, što je najvećim delom fruktoza.

Prema tvrdnjama pojedinih naučnika, jedini razlog zbog kojeg ovolika količina šećera razblaženog u vodi ne izaziva mučninu i povraćanje je fosfatna kiselina iz koka-kola, koja donekle “ubija” njenu slatkoću.

Što se unosa fruktoze tiče, korisno je da znaš da je za metabolizam ovog prostog šećera zadužena isključivo jetra, zbog čega preterena konzumacija fruktoze vodi ka stvaranju masnih naslaga.

Uticaj koka-kole na zdravlje

Sprovedeno je mnoštvo naučnih istraživanja o uticaju koka-kole na zdravlje čoveka, a naročito su brojne studije koje se odnose na unos slatkih, gaziranih pića.

Ni koka-koli, niti drugim srodnim napicima, zaista ne idu u prilog rezultati ovih naučnih studija.

Izobilje šećera koje koka-kola sadrži drastično povećava nivo šećera u krvi, zbog čega se redovna konzumacija ovog pića dovodi u vezu sa pojavom dijabetesa.

Osim toga, istraživanje koje je sprovedeno na životinjama pokazalo je da unos koka-kole utiče na otežano funkcionisanje bubrega i jetre.

Slatka, gazirana pića takođe nepovoljno utiču na mozak, jer remete bioritam i narušavaju san, povećavajući i rizik od moždanog udara i pojave demencije.

Uz to, istraživanja upućuju na to da koka-kola stimuliše mozak na sličan način na koji to čini droga heroin, povećavajući produkciju dopamina, hormona zaduženog za osećaj zadovoljstva.

Koka-kola sadrži kofein, koji podiže krvni pritisak, usled čega posebno treba da je izbegavaju osobe koje pate od hipertenzije.

Nauka je dokazala i to da je kombinacija šećera i kiselina u gaziranim pićima izuzetno nepovoljna i po zdravlje zuba.

Ni ranije spomenuta koka-kola Zero nije oslobođena optužbi za negativan uticaj na zdravlje, budući da su veštački zaslađivači koji se koriste u njenoj proizvodnji na lošem glasu.

Napokon, poznato je da redovna konzumacija gaziranih pića podstiče pojavu gojaznosti, koja je sama po sebi faktor rizika za razvoj mnogih hroničnih bolesti.

Jedna naučna studija pokazala je da deca koja svakodnevno piju zaslađena pića poput koka-kole imaju i do 60% veće šanse da budu gojazna.

Uticaj koka-kole na kilažu

Iz svega navedenog, lako je zaključiti da je svakodnevno uživanje u koka-koli veliki neprijatelj tvog zdravlja i linije.

Budući da se njen nutritivni profil svodi na šećer koji sadrži, koka-kola nema hranljive vrednosti koje bi je kandidovale kao hranu za bilo koju zdravu dijetu.

Šećer iz slatkih, gaziranih pića vrlo lako se u tvom telu pretvara u masne naslage, što koka-kolu čini neprihvatljivim izborom za osveženje, posebno ako želiš da smršaš.

Na kraju, pojedina istraživanja sugerišu i to da preteran unos fruktoze remeti funkciju leptina, hormona koji reguliše osećaj apetita.

Iz svih ovih razloga, savetujemo ti da uopšte ne piješ koka-kolu, i da se umesto ovog pića okreneš unosu namirnica koje pozitivno utiču na tvoje zdravlje i izgled.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020