Pečenica: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

pečenica
Jan 28, 2021

Pečenica je poznata kao namirnica neodoljivog ukusa, bogata proteinima.

Za proizvodnju ove vrste suhomesnatog proizvoda koristi se čist komad krmenadle, pažljivo usoljen i odvojen od kostiju.

Nakon čišćenja, krmenadla se prirodnim putem dimi uglavnom na piljevini od bukovine, koja joj daje prepoznatljivu boju i aromu.

Pečenica može biti blago ili dugo dimljena, što utiče kako na njen ukus, tako i na uticaj ove namirnice na tvoju kilažu i celokupan organizam.

Nutritivna vrednost pečenice na količinu od 100 g

Energetska vrednost 345 kCal
Proteini 15 g
Ugljeni hidrati 0 g
Šećeri 0 g
Vlakna 0 g
Masti 30 g
od kojih zasićene g

Koliko kalorija ima pečenica?

Kao što možeš da pretpostaviš, pečenica nije jedna od nisko kaloričnih namirnica.

U 100 g pečenice ima ukupno 345 kalorija.

Iako ima visoku kalorijsku vrednost, konzumiranje pečenice se preporučuje u razumnim količinama.

Koliko pečenica ima proteina?

Ako ti je potrebna hrana sa proteinima, onda je pečenica dobar izbor.

U 100 g ovog derivata crvenog mesa nalazi se 15 g proteina.

U pitanju su životinjski proteini, prepuni gradivnih amino-kiselina, koje tvoje telo u potpunosti može da iskoristi.

Iako obiluje proteinima, pečenicu bije loš glas zbog velike količine masti i soli koje sadrži.

Koliko pečenica ima masti?

Poznato je da se u 100 g pečenice nalazi čak 30 g masti.

Verovatno sada zaključuješ da bi pečenicu trebalo da izbegavaš, upravo zbog masti.

Dobra vest je da količina prosečnog dnevnog unosa pečenica ide u tvoju korist.

Naime, na dnevnom nivou, većina ljudi ne konzumira ni 100 grama pečenice.

Tri do četiri tanko isečena parčeta bilo kojeg suhomesnatog proizvoda dovoljna su za pravljenje ukusnog sendviča, što je ujedno i maksimalna preporučena dnevna količina.

Uticaj pečenice na zdravlje

Suhomesnati proizvodi nalaze se na stubu srama, ponajviše zbog činjenice da se često industrijski proizvode.

Osim toga što u pečenicu ubacuju vodu, pojedini proizvođači koriste konzervanse koji mogu biti kancerogeni.

Ipak, nijedno naučno istraživanje nije pokazalo da organski proizvedena pečenica ima negativan uticaj na zdravlje, ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Pečenica poseduje sve amino-kiseline koje su neophodne za izgradnju i obnovu tvojih mišića.

Zbog toga je ovaj suhomesnati proizvod pogodan za ishranu profesionalnih i amaterskih sportista, bodibildera, kao i svih koji žele da izgrade ili obnove svoju mišićnu masu.

Osim toga, pečenica sadrži i znatne količine mikronutrijenata kao što su:

Uticaj pečenice na kilažu

Sve su popularnije ishrane koje se baziraju upravo na povišenom unosu životinjskih proteina.

Pečenica se najčešće preporučuje u hrono i keto dijetama, u najvećoj meri zbog svog proteinskog sastava.

Ovu namirnicu možeš da jedeš pre ili posle treninga, u bilo kom od svojih dnevnih obroka.

Imaj u vidu da ti savetujemo da kupuješ isključivo organski proizvedenu pečenicu, koja nema veštačkih aditiva.

Sa druge strane, duže sušena organska pečenica može da ima veći procenat soli, i zato je najbolje da je unosiš u umerenim količinama.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020