Leblebija: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

leblebija
Dec 21, 2020

Leblebije su vrsta mahunarke koju je istočna kultura odavno prepoznala kao izuzetno ukusnu i podjednako lekovitu biljku.

Zato i ne čudi podatak da je još 1875. godine, kompozitor Tigan Čuhadžajn napisao operetu pod nazivom “Prodavac leblebija”.

Što se porekla tiče, leblebije potiču iz Azije, a u Evropu su ih doneli Turci.

Nutritivna vrednost leblebije na količinu od 100 g

Energetska vrednost 289 kCal
Proteini 8,7 g
Ugljeni hidrati 27,5 g
Vlakna 13,8 g
Šećeri 2,7 g
Masti 6,04 g
od toga zasićene 0,63 g

Koliko leblebija ima kalorija?

Sastav leblebije sličan je sastavu drugih mahunarki.

U 100 grama leblebije ima 289 kCal, pri čemu kuvanjem smanjuješ energetsku vrednost leblebije na svega 164 kCal.

Interesantno je i da nizak glikemijski indeks leblebije pretvara u zdravu grickalicu.

Koliko leblebija ima proteina?

U 100 grama leblebije ima ukupno 8,7 g proteina.

To znači da jedna šolja leblebije sadrži više proteina od dva jajeta.

Ipak, s obzirom na to da su ovo biljni izvori proteina, imaj u vidu da se proteini u leblebiji svrstavaju u nekompletne.

Ako želiš da dopuniš proteinski potencijal leblebije, najbolje je da je kombinuješ sa žitaricama od punog zrna.

Koliko leblebija ima ugljenih hidrata?

U 100 grama leblebije pronaći ćeš 27,5 g ugljenih hidrata.

U leblebijama se u velikoj količini nalaze i zdravi ugljeni hidrati koji se sporo vare.

Za tebe može da bude korisna i informacija da od ukupne količine ugljenih hidrata u leblebiji, 10% otpada na šećere.

Koliko leblebija ima masti?

U 100 grama leblebije ima 6,04 g masti, od čega na zasićene masti odlazi 0,63 grama.

Većinski deo masti u leblebijama su polinezasićene i mononezasićene masne kiseline.

Više podataka o tome šta su zasićene i nezasićene masne kiseline možeš da saznaš klikom na link koji se nalazi u sredini rečenice.

Koliko leblebija ima vlakana?

U 100 grama leblebije ima 13,8 g vlakana.

Leblebije spadaju u namirnice bogate vlaknima, i kao takve, mogu povoljno da utiču na održavanje niskog nivoa glukoze u krvi.

Zanimljivo je da su leblebije bogate dijetetskim vlaknima, i to posebno rastvorljivim tipom vlakana koji se naziva rafinoza.

Pojedine studije su pokazale da unos većih količina leblebija može da olakša proces varenja hrane.

Uticaj leblebije na zdravlje

Narodi sa Bliskog istoka leblebije gaje i koriste hiljadama godina, jer znaju za njihov pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje.

Ova izuzetno zdrava mahunarka predstavlja odličan izvor:

  • Kalcijuma
  • Magnezijuma
  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina K
  • Vitamina B6

Pored nabrojanih vitamina, leblebije sadrže duplo više gvožđa od jednake količine mesa.

Dobro je i da znaš da ranije spomenuti vitamin C u leblebijama pospešuje apsorpciju gvožđa.

Da je mornar Popaj znao za ovu informaciju, možda bi i on jeo leblebije, a ne samo spanać.

Leblebije izbacuju iz organizma sulfate, štetna jedinjenja koja se koriste kao konzervansi u preradi hrane.

Takođe, unos dovoljne količine leblebija može da zadovolji 50% tvojih dnevnih potreba za folnom kiselinom, koja štiti srce i krvne sudove.

Šta na kraju reći osim toga da su leblebije zaista super hrana.

Uticaj leblebije na kilažu

Možda zvuči neverovatno, ali leblebije ne povećavaju telesnu težinu.

Za ovo svojstvo leblebije zaslužna su vlakna, čuvari zdravlja tvog digestivnog trakta.

Ukoliko je tvoj cilj u ishrani da skineš kilažu, onda su leblebije namirnica koju ti savetujemo da konzumiraš.

Leblebije su zdrave, ukusne, ne sadrže gluten i od njih se pravi čak i brašno, koje možeš da nabaviš u prodavnicama zdrave hrane.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020