Rakija: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Aug 05, 2021

Iako je proces destilacije alkohola poznat još od vremena drevnih Egipćana, na naše prostore ovaj izum stigao je zahvaljujući vladavini Osmanlijskog carstva.

Uporedo sa svojim osvajanjima Turci su nam doneli i bakarne kazane, a prvi zapisi o pečenju rakije na našim prostorima datiraju iz doba vladavine dinastije Nemanjića.

U to vreme, rakija se smatrala lekom, pravili su je lekari, i po ukusu najbliža je bila današnjoj lozovači, komovici i travarici.

Premda su se vremenom recepture i primene ovog pića menjala, na ovim prostorima dominantno je prisutna rakija od šljiva, poznatija kao šljivovica.

Nutritivna vrednost rakije na količinu od 100 g

Energetska vrednost 185 kCal
Proteini 0 g
Ugljeni hidrati 0 g
Šećeri 0 g
Vlakna 0 g
Masti 0 g
od kojih zasićene 0 g

Koliko kalorija ima rakija?

Rakija spada u alkoholna pića sa visokom kalorijskom vrednošću.

U 100 g rakije nalazi se zapanjujućih 185 kCal.

Ove vrednosti odnose se na rakije koje sadrže oko 40% alkohola.

Korisno je da znaš da rakije sa manjim procentom alkohola imaju manje kalorija i obrnuto, budući da kalorijska vrednost rakija u potpunosti potiče iz alkohola.

Iako rakija sadrži kalorije, one u ovom piću ne potiču od makronutrijenata, budući da u rakiji uopšte nema proteina, ugljenih hidrata, masti i vlakana.

U pitanju su takozvane “prazne kalorije”, koje tvoje telo nastoji da sagori, pritom zaustavljajući sve ostale procese trošenja kalorija iz hrane koja sadrži bitne nutrijente.

Ukoliko se ovo dešava često, to može imati negativne posledice na tvoje zdravlje i kilažu, zbog čega treba da vodiš računa o unosu rakije.

Uticaj rakije na zdravlje

Kod starijih generacija na našim prostorima i dalje važi pravilo da je unos jedne čašica rakije recept za dugovečan i zdrav život.

Ne postoje nedvosmislena naučna istraživanja koja mogu da potvrde navedeno narodno verovanje.

Ono u čemu su naučnici saglasni je da prekomeran unos bilo kog alkoholnog pića, pa i domaće rakije, može da bude izuzetno opasan po zdravlje.

U neke od brojnih negativnih uticaja konzumiranja alkohola u velikim količinama spadaju i:

  • Opasnost od razvoja alkoholizma
  • Rizik od pojave ozbiljnih oboljenja jetre, uključujući hepatitis i cirozu
  • Pospešivanje nastanka depresivnih i anksioznih poremećaja
  • Pojava demencije

Kao što možeš da zaključiš, konzumiranje alkohola i rakije, često i u neumerenim količinama, najčešće dovodi do pojave ozbiljnih fizičkih i psihičkih oboljenja.

S druge strane, unos jedne čašice rakije dnevno kod zdravih osoba ne bi trebalo da izazove loše posledice po zdravlje, i to je količina koja se smatra preporučenom.

Uticaj rakije na kilažu

Unos rakije neće doneti pozitivne rezultate ni osobama koje žele da izgube koji kilogram, niti osobama koje teže ka tome da povećaju svoju telesnu masu.

Kada je tvoje telo zauzeto prerađivanjem praznih kalorija, ono istovremeno biva sprečeno da iskoristi hranljive materije iz hrane.

Istraživanja su potvrdila da alkoholisanje negativno utiče na trenažni proces pojedinca, značajno smanjujući fizičku spremnost i kondiciju osobe koja vežba.

Poznata nuspojava unosa velike količine alkohola je mamurluk, stanje fizičke iznurenosti u kojem tvoj organizam zahteva konzumiranje masnije i jače hrane.

Prejedanje nakon dugotrajnog pijančenja vrlo je česta pojava i izuzetno loša navika, koja uglavnom vodi ka nabacivanju neželjenih kilograma.

Zbog toga se konzumiranje rakije i drugih jakih alkoholnih pića strogo zabranjuje u mnogim dijetama i načinima ishrane, posebno u onima koje za cilj imaju mršavljenje.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020