Premda se u čokoladi najviše uživa u razvijenim zemljama, čak 70% kakao useva i 1,5 miliona kakao farmi nalazi se u Zapadnoj Africi.
A da li znaš da je potrebno 400 kakao zrna da bi se napravila jedna čokolada težine 500 g?
Ta “jedna” čokolada danas se proizvodi u različitim verzijama, kao što su mlečna, crna ili tamna, čokolada sa lešnicima, suvim grožđem, keksom, nugatom i voćem.
Nutritivni profil čokolade razlikuju se od proizvođača do proizvođača, i zato smo mi odlučili da se pozabavimo sastavom popularne čokolade Najlepše želje.
Nutritivna vrednost čokolade na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 540 kCal |
Proteini | 9 g |
Ugljeni hidrati | 54 g |
Šećeri | 53 g |
Vlakna | 0 g |
Masti | 32 g |
od kojih zasićene | 19 g |
Koliko kalorija ima čokolada?
Kao i većina slatkiša, pogotovo industrijskih, čokolada ima visoku kalorijsku vrednost.
U količini od 100 g mlečne čokolade nalazi se 540 kCal.
Kada govorimo o gramaži, imaj u vidu da su nekad popularno pakovanje čokolade od 100 g danas zamenila pakovanja koja najčešće teže 90 grama.
Iako čokolade različitih proizvođača mogu imati nešto više ili manje kalorija, navedena kalorijska vrednost ne menja se značajno.
Koliko čokolada ima proteina?
Prema navodima proizvođača, čokolada od 100 g sadrži 9 grama proteina.
Ipak, ova činjenica čokoladu ne čini dobrim izvorom proteina.
Za to su pre svega zaslužni ugljeni hidrati i masti kojima čokolada obiluje.
Koliko čokolada ima ugljenih hidrata?
Čokolada sadrži 54 g ugljenih hidrata na 100 g namirnice.
To bi je činilo dobrim izvorom ovog makronutrijenta da čak 53 grama od te količine ne čine šećeri.
Prekomeran unos rafinisanog šećera dovodi se u vezu sa mnogobrojnim hroničnim bolestima, što značajno smanjuje pozitivan uticaj čokolade na tvoje zdravlje.
Koliko čokolada ima masti?
Možda ne deluje tako, ali čokolada zapravo ima visok procenat masti.
U 100 g čokolade nalazi se 32 g masti, od kojih 19 g čine zasićene masne kiseline.
Zasićene masne kiseline iz prirodnih izvora poput mesa i mleka dobre su za tvoj organizam, pod uslovom da ih unosiš u umerenim količinama.
Za razliku od njih, trans masti iz proizvoda kao što su industrijski slatkiši nisu dobra vest za tvoj kardiovaskularni sistem.
Uticaj čokolade na zdravlje
Osnovni sastojak čokolade je kakao koji ima mnogobrojne benefite po zdravlje.
Kakao sadrži flavonoide, prirodne antioksidanse, koji utiču na:
- Smanjivanje inflamacija
- Bolji protok krvi
- Snižavanje krvnog pritiska
- Regulisanje nivoa šećera u krvi
Čokolada sadrži kakao, ali nema podjednako pozitivan uticaj na tvoje zdravlje kao kakao.
Zdravstvene prednosti unosa kakao praha su brojne, iako se zagrevanjem i preradom kakao zrna njihova svojstva delimično gube.
Kako bi se smanjila gorak ukus kakao zrna, u procesu proizvodnje čokolade često se dodaje alkalin, što količinu grupe flavanoida poznatih kao flavanoli smanjuje za do 60%.
Važno je i da znaš da je nauka pokazala da crna ili tamna čokolada i organski kakao imaju veoma dobar uticaj na ljudsko zdravlje.
Uticaj čokolade na kilažu
Izbacivanje rafinisanog šećera i trans masti iz ishrane prvi je korak ka gubljenju kilograma.
Čokolada sadrži oba ova makronutrijenta u količinama koje samo mogu da štete tvom telu i liniji.
Iako ti čokolada može pomoći da se ugojiš, ova namirnica se ne preporučuje za zdravo gojenje, upravo zbog masti i šećera kojima obiluje.
Ako zaista želiš da istraješ u zdravom načinu života, onda ti savetujemo da u umerenim količinama jedeš crnu čokoladu.
Tvoj OneFit